A oto lista odpowiedzi na najczęstsze pytania moich klientów.

1.Wymagania co do podłoża

Moim zdaniem przy uprawie kilku krzaków ważniejsze jest ciepłe i słoneczne stanowisko,gdyż dostarczanie ciepła i światła roślinie jest najkosztowniejsze. Użyźnianie ziemi jest zawsze możliwe. Oczywiście im żyźniejsza gleba tym lepiej dla roślin.
Ale jeżeli jakaś roślina sadownicza może dać sobie rade na glebach mniej zasobnych to jest nią niewątpliwie winorośl.
Odczyn pH to 6,5-7, niektóre odmiany znoszą trochę kwaśniejszą ziemię

2.Sadzenie

Dla lepszego zobrazowania jak zalecam sadzić załączam rysunek
sadzonka

Głębokość to ok. 30cm (jeden sztych szpadla) i włożenie sadzonki w wykopany dołek pod kątem ostrym.Kierunkowość zależy od stanowiska.
Ten sposób sadzenia może spowodować,że u sadzonki wystąpi w pierwszym roku efekt skarlenia.Innymi słowy roślina nie rośnie.Jest to efekt przejściowy,który ustępuje w następnych latach. Dzieje się zaś tak dlatego bo rozwija się intensywniej część podziemna.
Co w przyszłości dla dużego krzaku będzie skutkowało większą odpornością na suszę i mróz.
Po posadzeniu podlać obficie roślinę.
Zalecam sadzić sadzonki nie gęściej, niż co metr w rzędzie.Szerokość międzyrzędzi powinna być mniejsza o ok10% niż planowana wysokość roślin.Należy też uwzględnić szerokość posiadanego sprzętu.

3.Formowanie krzaków
Formę krzaka ustala hodowca.Dlatego z tej samej sadzonki można wyprowadzić drzewko lub krzew.
Przy wyborze formy prowadzenia zalecałbym zwróceniem uwagi na następujące czynniki:
-stanowisko jakim się dysponuje do uprawy winorośli.
-odmiana
-własne możliwości przy pielęgnacji krzewów(np.:wysokość prowadzenia ,okrywanie na zimę)
-odpowiednia proporcja młodych łóz do starego drewna
-odpowiednie naświetlenie

4.Cięcie
Ciąć można winorośl od momentu zrzucenia liści najlepiej do połowy lutego.Chociaż decyduje stopień rozwoju wegetacji.
Chodzi tu by cięcie w stanie bezlistnym było wykonane przed „płaczem łozy”szczególnie gdy jest potrzeba usunięcia starszych przyrostów.
Drugim terminem może być faza nabrzmiałych pączków ale w tedy trzeba uważać,żeby ich nie powyłamywać.
Wpływa to też na opóźnienie rozwoju wegetacji.Co może niekiedy uchronić przed wiosennymi przymrozkami.
Cięcie na „zielono”jest też niezbędne by utrzymać właściwą formę krzaków .
W razie wątpliwości co do cięcia to zalecam silne cięcie
bo w najgorszym wypadku pozbawi to nas plonu w jednym roku ale wzmocni krzew.Pozostawiony bez cięcia krzak wydaje plon ale drobniejszy i często bez szans na dojrzałoś(kwaśny)osłabiając jednocześnie krzew,który później przemarza. Poniżej przedstawiam tylko przykład rozwiązań może być wiele.

przykładkolejny przykład

Winnica Ozorków

Sadzonki winorośli to nasza pasja.